Camera issue

Discussion in 'iPhone' started by Sean Healey, Dec 4, 2011.

  1. Sean Healey

    Sean Healey New Member

    Joined:
    Dec 4, 2011
    Likes Received:
    0
    Hi all,
    My iPhone camera is playing up ,when I put it in 'auto' I assume it automatically knows whether to use the flash or not. Well when it does the picture is to light in a nut shell I have tried on , off , auto and the pics aren't real what I aspect them to be quality wise any help
     
  2. RoofMonkey

    RoofMonkey Genius
    Gold

    Joined:
    Jun 21, 2010
    Likes Received:
    2,044
    Depends on what point the camera is focusing on. Here is a quick dirty example of the cup I'm using:

    Tap and held to lock focus point & autoexposure on the bottom right in the darker area: ImageUploadedByiCafe1323009745.458860.jpg

    Tap and held to lock focus point and autoexposure on the top right in the brighter area:
    ImageUploadedByiCafe1323009843.316710.jpg

    If the bottom right area was dark enough the flash would fire and really wash out the image. I couldn't get it to do it since I'm outside, but hope this makes sense or helps you out.
    Depends on the lighting and where the camera is told to focus and take the exposure reading from.
     
  3. Sean Healey

    Sean Healey New Member

    Joined:
    Dec 4, 2011
    Likes Received:
    0
    Hi thanks for your quick reply ,understand wot u have said .
    But when I use the flash on auto or 'on' it seems to be a light haze on the photo ,my girlfriend as just taken the phone so I can't upload to you any ideas Roof monkey.
     
  4. RoofMonkey

    RoofMonkey Genius
    Gold

    Joined:
    Jun 21, 2010
    Likes Received:
    2,044
    A bright haze from the flash could be the type of case your using. I've heard this from others in the forums here. Take a photo with the flash then take the phone out of the case and take another pic. Comparing the 2 will give you an idea if it is the case causing the haze / glare.
    Edit: may sound silly, but do you have any type of back protector on it that may not either have a hole for the flash or isn't lined up correctly?
     
  5. Sean Healey

    Sean Healey New Member

    Joined:
    Dec 4, 2011
    Likes Received:
    0
    Ok when she's back I will check,she did buy a white plastic to be honest so u might have hit the nail on the head ,will get back to u later,thanks again.
     
  6. Sean Healey

    Sean Healey New Member

    Joined:
    Dec 4, 2011
    Likes Received:
    0
    The lens and the flash are not covered as I remember even with the cover on but I will certainly check later
     
  7. RoofMonkey

    RoofMonkey Genius
    Gold

    Joined:
    Jun 21, 2010
    Likes Received:
    2,044
    Let us know. Just curious
    If it is the hole in the case and it's white, try taking a black sharpie & outline the holes for the flash and camera. Might do the trick.
     
  8. MuddyPaws

    MuddyPaws Zealot

    Joined:
    Oct 3, 2009
    Likes Received:
    32
    yes, I had that issue with the first gen otterbox when I had a rear zagg skin on it also. I had to die grind out the camera hole. The new otterboxes have a different hole for the camera.
     
  9. Sean Healey

    Sean Healey New Member

    Joined:
    Dec 4, 2011
    Likes Received:
    0
    Hi guys still no joy tried it again and again only when the flash is used its like a light haze no flash daytime perfect pic.

    Dam it !
     
  10. RoofMonkey

    RoofMonkey Genius
    Gold

    Joined:
    Jun 21, 2010
    Likes Received:
    2,044
    can you post an example photo?
     
  11. mytiabear

    mytiabear New Member

    Joined:
    Dec 5, 2011
    Likes Received:
    0
    Its definitely the case. I was having the same problem with my flash. I would set it to on and the picture would come out with a white film. i took the case off and problem solved. Does anyone have any recommendations on a type of case?
     
  12. Sean Healey

    Sean Healey New Member

    Joined:
    Dec 4, 2011
    Likes Received:
    0
    roof Monkey and Mytiabear thanku

    Case it is after much deliberation and understanding it

    Thanks
     
  13. missygal

    missygal Zealot
    Silver

    Joined:
    Jul 2, 2010
    Likes Received:
    133
    I was taking a picture and I had purple lines on the screen then phone to Apple logo and back on.

    Anyone had this happen?


    Sent using my iPhone 5
     
  14. liberated

    liberated Genius
    Gold

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Likes Received:
    487
    Sometimes these hiccups happen, if it continues to happen, restore as new and see if that solves the issue. Worst case scenario would be hardware in which case a trip to the Genius Bar is in order.


    Sent using iCafe app
     
  15. missygal

    missygal Zealot
    Silver

    Joined:
    Jul 2, 2010
    Likes Received:
    133
    It's only happened twice so let's hope that's it! Thanks!


    Sent using my iPhone 5
     
  16. liberated

    liberated Genius
    Gold

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Likes Received:
    487
    I've had an issue where my screen gets all pixelated and the phone reboots, happened twice on 6.0.1 but it hasn't happened on 6.1, I'm also crossing my fingers :)


    Sent using iCafe app
     
  17. missygal

    missygal Zealot
    Silver

    Joined:
    Jul 2, 2010
    Likes Received:
    133
    Apps were crashing when I first got but restored as new and good until this week.


    Sent using my iPhone 5
     
  18. EverythingApple

    EverythingApple Evangelist
    Gold

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Likes Received:
    217
    You just jinxed yourself. ;)
     
  19. liberated

    liberated Genius
    Gold

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Likes Received:
    487
    Naaaaaa lol ImageUploadedByiCafe Forums1359727343.274015.jpg


    Sent using iCafe app
     

Share This Page